Bursdagsfeiring

I ettermiddag ble det utendørs feiring av bursdag, med grilling og kake på oss. Kun en liten halvtimes kjøring hjemmefra. Vi så faktisk flere som badet i fjorden. Neppe mange grader i sjøen, men oppfriskende var det nok. Vel hjemme igjen var det tid for stryking av bunadskjorta. Meldt veldig varmt i morra, men bunaden skal på uansett. Fikk ikke brukt den i fjor, på grunn sv ufyselig regnvær. Får heller svette litt under all ulla i morra. Bunader tar seg best ut i sol og godvær, med  blå himmel, nyutsprunget løv og grønt gress som kulisser. Regner med å få se et rikt utvalg av bunader og festdrakter i morra, selv i vår lille bygd.🇳🇴🇳🇴🇳🇴

 

Oldemors bunad

Min mor sydde seg Trønderbunad (Sør Trøndelag), da hun gikk på folkehøgskole under krigen. Søsteren min og jeg brukte den begge på konfirmasjonsdagen vår, og noen år etter det. Nå er det vårt barnebarn på 11 år som bruker den. Første året hun brukte den var 17. mai 2022. Jeg sydde inn det som var mulig, så hun kunne bruke den. Litt stor og helt fotsid, men veldig fin på henne. Hun bar den så stolt og glad. I fjor kunne hun bruke den som den var. I år måtte jeg forandre litt på skuldrene, for å få større ermhull. Hun er blitt lang det siste året. Det er sydd så mye inn/ut/opp/ned på bunaden i løpet av årene at den begynner å bli litt slitt enkelte steder. Ikke så unaturlig det. Kun én hekte var det opprinnelig foran på denne. To er vanlig. Kanskje hadde det med krigen å gjøre? Ikke så lett å få tak i det man trengte da, vil jeg tro. Fòret er sydd av blått stoff. Det skal være et beige stoff (lin?). Velger å tro at dette valget av stoff også hadde med krigen å gjøre. Jeg har nå «lånt» to hekter av en bunad som ikke er i bruk, og sydd dem på foran. De skal pusses blanke før morgendagen. Veska hun bruker nå, har jeg brodert for mange år siden. I forrige uke var hun her og prøvde bunaden. Rank i ryggen og stolt i blikket svingte hun seg rundt, og ville helst ikke ta den av igjen. Det er så koselig at hun vil bruke bunaden. Original bunadskjorte har hun ikke foreløpig. Hun kommer hit for å pynte seg i morgen. Jeg gleder meg til den jobben. Min mor, som døde for mange år siden ville vært stolt og glad for å se oldebarnet i bunaden. Det vet jeg.❤️

Ønsker alle en fin 17. mai.🇳🇴🇳🇴🇳🇴

 


 

God morgen!

 

Bruktkjøp – gjenbruk

I dag stakk jeg innom den lokale bruktbutikken. Der fikk jeg øye på et keramikkservise i ei hylle. Nettopp kommet inn antar jeg, for det var ikke priset ennå. Hva skal du har for dette, spurte jeg. 150 kroner, svarte damen. Ikke noe spekulere på. Jeg kjøpte det. Alle delene er signert. 6 kopper, 3 skåler og 2 lysestaker. Vet ikke noe om opprinnelsen. Norsk eller utenlandsk? Aner ikke. Har drukket kaffe av et av krusene nå. Godt å holde i, og akkurat passe stort. 


«Prosentyrrani»

Som medlem i den lokale pensjonistforeninga, får jeg bladet Pensjonisten i posten. I siste utgave hadde lederen ovennevnte tittel. Egentlig handler artikkelen om årets trygdeoppgjør. Artikkelen starter med å vise hvordan prosenter kan villede. En eske rekesalat har påskrifta «20% mer reker!» Høres fristende ut. Hvis salaten i utgangspunktet inneholder 15 reker, så vil 20% mer tilsvare 3 reker! Det er ikke mye. Sånn kan vi bli «lurt» av måten ting framstilles på. Vet jo egentlig dette fra før, men eksemplet er veldig bra. Vi lar oss lett lure av iøynefallende tekst, gjerne med uthevet skrift.
Tilbake til trygdeoppgjøret. Som han skriver i artikkelen, i butikken betaler vi ikke med prosenter men kroner. Prosenttillegg alene øker forskjellene mellom grupper av pensjonister. 2,83 % tillegg er det snakk om her. Har du 20 000 i pensjon for eksempel, tilsvarer dette 6 792 kroner i året. 18,60 kroner mer pr dag! Ikke mye å slå om seg med. Solide ekstratillegg er nødvendig for de med midlere og lave pensjoner, avslutter han med.
Må si meg enig i det.

 


Ikke bare kongens kyr – kuslipp

Så på NRK 1 i går at det var kuslipp på Bygdøy Kongsgård. Det var det også på familiegården vi hører til. Mellom 40 og 50 kyr og kviger kom hoppende og dansene ut av fjøset, i pur glede. Skulle hatt video av seansen, men det får holde med stillbilder. Det var mange som var kommet for å få med seg begivenheten. En liten kalv fikk komme ut og hilse på oss. Det ble nok litt overveldende for den lille karen. To jenter laget seng og dyne til ham av jakkene sine. Der snorket og sov han ei god stund, før han igjen spratt fritt rundt på gården med en likesinnet. Vi tobeinte ble servert boller, sjokoladekake, kaffe og saft i etterkant. Sola og varmen ble mer nærværende utover dagen. Vi avsluttet med strandliv ved naustet. En innholdsrik og trivelig dag.

Min definisjon av «himmelsk»

http://Utifriluft.blogg.no kom med denne helgeutfordringen til oss: Himmelsk
Jeg har scrollet gjennom bildearkivet mitt, og funnet noen friluftsopplevelser, og matopplevelser som for meg passer i kategorien himmelsk. 

Å sitte utenfor bobilen på en campingplass i Romsdalen, med utsikt til Trollveggen, bomullskyer langs toppene og blå himmel.
Å spise nylaget Pavlova, pyntet lekkert av yngste barnebarn.
Å sitte ved Trondheimsfjorden og se på solnedgangen, og ei flystripe på kveldshimmelen.
Å sette tennene i årets første norske jordbær. 

Sommer, det er det vi vil ha…..

Ja, jeg gnir det like godt inn. Helt utrolig langtidsvarsel fra Yr.no. Til og med sol og varme på 17. mai. Det er lenge siden sist. I alle fall både sol og varme. Av erfaring vet jeg at langtidsvarselet kan endre seg, så våger ikke å juble for høyt ennå. I fjor bøtta det ned, og var ufyselig og kaldt. Flagget på balkongen ble så tungt av regn at hele festet vred seg, så flaggstanga tippet nedover i stedet for oppover. I det hele tatt en trist værdag, men inne hadde vi det koselig.
Vi tar med glede i mot alt som kommer vår vei, av godvær og varme. Skal passe på å nyte hvert sekund. Gråvær i dag, og regn i vente. Det til tross, ut å gå skal jeg i løpet av dagen.

PS Sommerbildene er fra tidligere år.🤗

 

  

En epoke er over

 

Etter 10 år med bobil har vi valgt å avslutte denne epoken i vårt liv. Det har vært noen fine sesonger, fulle av gode opplevelser. Først med en større bil, og de siste årene vår lille bybobil. Vi har fått se mange steder vi ellers ikke ville ha besøkt. På bratte og smale vestlandsveier, opp og ned av fjell, langs vakre kystveier og fine steder i innlandet.
Det er vemodig, og satt litt langt inne. Men når bestemmelsen var tatt, var valget enkelt. Det er en tid for alt. Kanskje velger vi å kjøpe oss en fastplass (spikertelt og campingvogn) på det stedet vi besøkte oftest med bobilen? Tida vil vise. Vi hadde alltid med sykler på turene våre. Vi gikk turer i skog og fjell, og tilbakela mange mil på sykkelsetet. Å bade i sjøen på Helgelandskysten, med Dønnamannen i bakgrunnen var ikke varmt. 30 grader i lufta, men ikke mange i sjøen. Oppfriskende kan man kalle det. Utsikten fra en fjellknaus på veien mellom Sandnessjøen og Mo i Rana var spektakulær. Like vakkert synes jeg det var på vår lille fjelltur, med utsikt over skjærgård og hav i Flatanger. Kjenner oss takknemlige for alt vi har fått oppleve i disse 10 årene, og ser fram mot nye fine opplevelser i åra som kommer.

Frigjørings- og veterandagen 8. mai

Forsvaret.no skrev dette på sin side i går, 7.mai 2024

Frigjørings- og veterandagen

8. mai feirer vi friheten og hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens inter­nasjonale operasjoner.

 

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års okkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle dem – motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner – som tok opp kampen mot okkupantene.

Erfaringen fra krigen førte til at Norge ble en aktiv bidragsyter for fred og stabilitet ute i verden. Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over. I 2011 etablerte regjeringen veterandagen. Denne ble samkjørt med frigjøringsdagen, som fikk navnet frigjørings- og veterandagen.