Helgeutfordring – Påskekylling

Tar i mot utifriluft sin helgeutfordring: Påskekylling. De to på bildet er gamle. Våre to sønner fikk en hver, av sin mormor og morfar for snart 50 år siden. Tida går fort. Det er vel egentlig to haner, men håper det er innafor?

Full rulle fra morra til kveld

Ei innholdsrik og fin helg i fjellheimen er snart over. Vakker solrik dag på lørdag, men etter hvert mye vind. Vi hadde ikke med oss ski i år, og angret bitte litt i går. Truger er heller ikke så dumt. Med dem kom vi oss på en liten tur i godværet. De andre tok skiene fatt.
Vel tilbake ble det grilling av pølser i utepeisen. Så var det tid for å lete etter egg rundt hytta. 36 små plastegg ble gjemt godt. Det er jeg som i alle år har stått for den jobben, men i år tok min mann over. Så for første gang, på sikkert 15 år fikk jeg være med i konkurransen. Det var ikke lett i ulendt terreng med råtten snø og høyt lyng. Med livet som innsats kastet vi oss ut i det. Jeg måtte dessverre gi tapt for de som var yngre og sprekere. Men tredje plass og bronsjemedalje ble det. Ikke verst. Dog må det nevnes at i år var det kun tre deltakere i konkurransen.
Det er mye energi i en jentekropp. En runde med akrobatikk på trampolina måtte til før vi ruslet inn i hytta. En aldri så liten strekk ble det, før all konsentrasjon gikk til brettspill, kortspill og quiz. Mange timer alle tre dager gikk med til dette. Middag ble det ikke før på kvelden i går. Heldigvis var mye av maten gjort klar på forhånd.
Ofte har vi kokt frokosteggene våre med eggeskall i vannet, for å gi dem en gul farge. Hadde ikke løk i år, så kaffe og svart te ble prøvd. Farge ble det, men ikke helt gul.
På vei hjem kjørte vi i saktegående kø på E6 ei stund. Brukte 40 minutter lengre tid enn ellers på veien hjem. Rolig kveld foran tv’n i kveld. Skal se klassequizen på NRK 1 nå.

 

Lyden av orrfugl

En vakker dag er i emning. Sola er kommet opp, og skinner fra skyfri himmel. Fra terrassen hører jeg lyden av orrfugl i skogen. Tenk å være så heldig å få en sånn dag i påska. Vi tilbringer noen dager på sønnens hytte. Brettspill og kortspill sto i fokus i går. Det ble mange timer med fin hjernetrim og underholdning. Noen pauser må man ha. Turning på terrassen og tur med to små hunder er passende avbrekk.
Påskeaften bringer med seg litt utendørs moro for liten og stor. Det blir sikkert tema i neste innlegg.
Ønsker alle en fin dag i bygd og by.🌤️🐥🐣⛄️🌨️

 

Genseren ble ferdig, som jakke

Et lite lager med garnet Fabel var utgangspunktet for denne jakken. Brukte maskeantallet fra et jakkemønster jeg har. Resten er fri fantasi. Fargeglad ble den i alle fall. Fin å ha med på bobilturer var tanken. Tror den skal bli god til det formålet.
Med fare for at noen blir lei av godværsbilder fra Trøndelag, tar jeg med ett i dag også. For første gang i år det var mulig å sitte ute ei stund. Sola varmet godt, og vinden glimret med sitt fravær. Utemøblene er fortsatt pakket inn, så en liten campingstol gjorde nytten i dag. 
Bakte ei enkel formkake i formiddag. Den heter Solskinnskake, og det navnet passet jo godt i sola. Hjembakt til kaffen er alltid populært.
Vi har ingen tradisjoner med stekt lammelår i påska. Det vet jeg mange har. Har gjort et unntak i år. Langtidsstekte et lammelår i går, på en seng av rotgrønnsaker. Fant ei fin oppskrift på nett. Lot det ligge til avkjøling over natta. I dag spiste vi en liten del av det til middag. Det ble veldig saftig, mørt og godt. Laget saus av rotgrønnsakene, sopp, fløte og hvitløk m.m. Moste grønnsakene med stavmikser først. Glemte å ta bilder, men knipset ett rett før herligheten ble fortært.

 

 

Min påskelektyre

En roman om livet til den velstående overklassefamilien Winther. Handlingen utspiller seg i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Forfatteren Katrine Wessel Aas var et nytt bekjentskap for meg. Det at handlingen foregår i min barndoms by fristet meg til å kjøpe de første bøkene. Økonomiske nedgangstider, arbeiderklassen på vei opp, kvinners rettigheter styrkes og gamle tradisjoner og formuer står for fall. Vi følger kvinnene i Winther-familien, også tjenerskapet og deres drømmer og lengsler for fremtida. Jeg koser meg med disse bøkene. Krimbøkene overlater jeg til husbonden. Jeg leser sjelden krim, men liker godt engelsk krim på tv. Nå følger jeg årets påskekrim på NRK med stor interesse.
Noen runder med spillet Wordfued blir det stort sett hver dag, sammen med frokosten. Holder «de små grå» i aktivitet. En morsomt ordspill, synes jeg. Er ikke så opptatt av poengsummer, men liker å bli utfordret av gode spillere. Det gjør at jeg må kjempe litt ekstra for å dra i land en og annen seier. Store «påskeappelsiner» selges i butikkene nå. Kjøpte noen i går. Spent på om de smaker like godt som de ser ut.
Radioen er en trofast følgesvenn hele dagen her i huset. Mye interessant og underholdene å få med seg der også. Snart starter Påskelabyrinten. Den liker jeg å få med meg. Blir så lykkelig hvis jeg klarer å gjette riktig reisemål. Mye er vanskelig, men av og til treffer også jeg blink. Artig.

Hva skal vi ha til middag i dag da?

En sjelden gang går jeg tom for idèer, når det gjelder middagsmat. På nærbutikken hadde de kampanje på en ny type pølser, da jeg handlet i går. Kanskje jeg skal prøve det, tenkte jeg. Som tenkt, så gjort. Pølser spiser vi svært sjelden til middag. Grillpølser og wienerpølser på fjellet i påska, og i fjæra om sommeren er ok. Synes ellers det er vanskelig å finne gode, smakfulle pølser i butikkene. Disse var et nytt bekjentskap. Som tilbehør laget jeg rotmos av potet, gulrot, kålrot og sellerirot. Kokt broccoli og tyttebær ble også med «på lasset». Pølsene hadde mye smak, men ble likevel ingen vinner i heimen her. Den lyse pølsa var ok, men ikke mer enn det. Den andre smaker som fuktig papp, sa husbonden. Har du smakt det, spurte jeg. Fikk bare et overbærende blikk tilbake, med beskjed om at det helt sikkert smaker akkurat sånn. Og han som stort sett er fornøyd med (les; godtar) alt jeg serverer. 🫣  Rotmosen derimot fikk toppkarakter, og for det får han ei stjerne i boka (i form av noe ekstra godt til ettermiddagskaffen).🤗

PS Vi spiste opp pølsene, for vi er godt oppdratt. Man spiser det som serveres.


💃💃💃💃💃

 

Nostalgi i påska

Vårdag, lerkesang fra tue grå, himmel blå.
Bekkesus og hvite fossevell,
blåveistepper over bakkehell.
Vårdag, syng du i mitt sinn.
Vårdag, syng du gleden inn.

Tekst: fra svensk Melodi: Alice Tegnér

Dette er første verset av sangen Årstidene. På barneskolen sang vi den hver vår. Har sitert dette verset tidligere også, men det skader ikke med en oppfrisking.
Jeg er jo etter hvert en «gammel dame», og på sekstitallet sang vi mye i skoletida. Èn sang om morgenen og èn før vi avsluttet dagen. I tillegg sang vi ofte i andre sammenhenger i løpet av skoledagen. Vi lærte noter allerede i 2. klasse. Så ble det blokkfløytespill. Tretti jenter skulle holde styr på noter og blokkfløyte. Utrolig nok gikk det veldig bra, takket være en god lærer.
Nå er det sol og blå himmel her. Skal ut å gå en tur snart, for å lytte etter lerkesangen.

Ringen med hønene er ny av året. Under to store lerketrær, i sentrum her, ligger det alltid mange grener etter vinterens stormer. Fine å lage dekorasjoner av.

Nytt bekjentskap

I går var vi på lunsjbesøk hos nær familie. Der fikk vi hilse på nyeste tilskudd til den delen av familien. En ni måneder gammel Islandsk fårehund. Riktig en godgutt. Rolig, men sosial. Ville veldig gjerne hilse på oss alle sammen. Et trivelig bekjentskap. 
Gårsdagen brakte med seg mest gråvær, litt sludd og regn. Det er fortsatt kaldt om natta, og antydning til snø har dalt fra himmelen i natt også. Nå skinner imidlertid sola igjen. Ser ut til å bli en vakker dag. «Ut på tur, aldri sur» er mottoet i dag. Først litt huslige sysler. Kanskje får vi med oss Påskelabyrinten på NRK P1 også? Årets utgave blir den aller siste. Programleder Viggo Valle går over i pensjonistenes rekker i løpet av året.
Det er godt å sitte med kaffekoppen å høre på Ni-timen, som jeg gjør akkurat nå. Hører vaskemaskina ruller og går i det fjerne. Går litt til og fra de forskjellige gjøremål, og kjenner at jeg er fornøyd med dagen, så langt.

Ønsker alle en fin mandag!

Palmesøndag

Det religiøse innholdet i påska kjenner de fleste av oss, samt hvor vi har fått navnet palmesøndag fra. Første dag i den stille uke. Dagen feires til minne om da Jesus red på et esel inn i Jerusalem, der folket hyllet ham med palmeblader.
Utover det har dagen for meg i veldig mange år vært den første feriedagen i en uke med hyggelig samvær med familien. Da barna var små, og lenge etter at de etablerte seg med familie, feiret vi alltid påska på fjellet i Rørostraktene. Ikke i egen hytte, men vi leide hytter på forskjellige steder. Mange fine minner fra den tida. All planlegginga med pakking og innkjøp var et kapittel for seg. Ikke nok med det. Vi hadde med eget påskeservise og mye påskepynt også. Viktig å få til koselig stemning på hytta. Det var ikke alltid hyttene var så godt utstyrte. Ganske enkle hytter eller små, gamle hus. Det hendte at vi flyttet om på møbler og diverse, til vi syntes det passet oss. Når det er sagt, vi flyttet alltid alt tilbake til sin opprinnelige plass før vi reiste hjem. Bilen var fylt til randen når vi dro avgårde. Hvert smutthull var utnyttet.
Skiturer, bålbrenning, skirenn på påskeaften, bytur til Røros, kortspill og mye hygge med familien. Hyttene vi leide var ikke store, men det hindret oss ikke fra å ha det trivelig. Svigermor kom alltid opp med toget på onsdag, og var sammen med oss siste halvdel av påska. Hun var en ivrig skigåer til hun var midt i åttiårene.
Da vi var yrkesaktive, gledet vi oss alltid til påskeuka på fjellet. Synes fortsatt påska er ei fin tid, men nå på en annen måte. Vi tilbringer noen dager på fjellet i påska nå også, hos yngste sønn på hans hytte.
Nye tradisjoner har kommet til etter at vi fikk barnebarn. Det er hyggelig.
Resten av påska i år vil bli brukt til å besøke annen familie, og til fine turer rundt i nærområdet. Har skrytt litt av mye sol og godvær i det siste. I dag snør det! Ikke uvanlig på denne årstida, men vi liker det ikke.

Det sjokkerte og triste uttrykket, til noen av hønene og hanene gjenspeiler ikke stemningen i heimen. Der er heller snøen som daler ned utenfor de ikke liker. Vi trenger ikke mer vinter her i lavlandet nå.

PS Ser du feilen på den gule duken? Oppdaget det litt sent, og valgte å fullføre den med feil. 🤪