Hva er nå dette?


Jo det skal jeg fortelle deg. Det er god gammeldags vassgraut. Det vil si grøt kokt kun med byggmel og vann. På toppen har jeg flytende honning. Har pyntet med et par basilikumblader. Rar kombinasjon kanskje, men bladene er bra for helsa. Jeg liker grøt, og synes dette er et godt tilskudd i så måte. Sunt er det også.
Byggmel er et undervurdert produkt, mener jeg. Ikke så mye brukt rundt omkring. Jeg har stort sett brukt det i klubb, eller raspeballer som mange kaller det. Det kan også brukes til baking. Byggmel hever seg ikke, så det egner seg best til flatbrød, knekkebrød og lefser.
Helsefordeler:
Rikt på fiber
Bidrar til lavere kolesterol, bedre blodsukkerkontroll og økt metthetsfølelse.
Gunstig kornsort for hjertet.

Det var kort oppsummert fordeler med byggmel.

Grøten kan godt kokes med melk, eller en kombinasjon av melk og vann, og litt salt kan tilsettes for mer smak. Topping av diverse bær eller syltetøy er også et fint alternativ.

Her har det regnet mye de siste dagene. I går formiddag hadde vi besøk av sola noen timer. Har fire sommerplanter igjen på balkongen. De blomster rikt fortsatt, og har ikke tenkt å gi seg med det første. Foreløpig ikke minusgrader i sikte, men de lurer i horisonten.

 

8 kommentarer

    1. Jeg visste ikke at byggmel var sunt. Har hørt at det ble kokt grøt på byggmel i gamle dager når de ikke hadde råd til annet å spise. 😀

      1. Ja, det var redningen for mange fattige før i tida. Sammen med sild og poteter var byggmelsgrøt fattigmannskost. Alle tre i dag kjent som sunn og næringsrik mat. Uten at de kanskje var klar over det spiste de god næringsrik mat.😉

    2. Jeg synes det er morsomt at enkelte ikke vet at bygg er sunt. Når det kommer til grøt så liker jeg best risgrøt, deretter rømmegrøt og nummer tre fløyelsgrøt (semule). En artig greie er å spise risgrøt med rømmegrøtlokk over, altså risgrøt på tallerken med rømmegrøt over. Strø over med sukker og kanel, og en smør klar på midten. Spises med spekemat til. Nydelig 🐰

      1. Jeg synes ikke det er så rart at det er lite kjent. For lite fokus på det. Min mor var glad i byggmelsgrøt. Jeg lærte litt om dette fra henne og min bestemor, som drev et småbruk sammen med min bestefar. Bestemor var også veldig opptatt at vi måtte spise mye fisk, inkludert sild i alle varianter. Hun igjen vokste opp med en far og flere brødre som var lofotfiskere.
        Jeg liker også godt både risgrøt og rømmegrøt, men aldri prøvd å blande det. På Røros er det gammel tradisjon å legge kokt ørret oppi rømmegrøten. Det må du prøve neste gang.🤗

        1. Havre og bygg, det har alltid stått skrevet i stein. I har litt lik bakgrunn du og jeg med andre ord. Hadde gardsfolk på ene siden av familien, og sjøfolk på andre siden. Er jo vaskeekte øyboer selv. Ørret faktisk??!! Vel, jeg liker å prøve nye ting, så hvorfor ikke 😜🐰

    3. Kanskje jeg skal lage meg knekkebrød av rug… Er nokså opptatt av hva jeg pakker inn i munnen, så etter hvert har det blitt en del hyller som «ikke” eksisterer i butikken.
      Skikkelig flotte sommerblomster 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg