Tjeldfrid og Tjeld Arne

Vi tilbrakte lørdagen i strandkanten ved naustet vårt. Alltid, siden jeg var barn har det hvert tjeld på stranda der. Vi har ikke studert dem nærmere, men nå fikk jeg lyst til å lære litt mer om dem. De ser ikke ut til å bry seg så mye om at vi er i nærheten. De er travelt opptatt i vannkanten, og flyr fram og tilbake langs sjøkanten stadig vekk. Mulig de har rede lenger borte på stranda, der det sjelden er folk. Jeg har herved døpt dem Tjeldfrid og Tjeld Arne. Ikke lett å ta gode bilder av dem selv. Derfor har jeg hentet bilder og informasjon på Wikipedia her: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Tjeld
Det er
litt rart å tenke på at akkurat det paret vi har i fjæra kanskje har vært der i over 30 år.

Bildene av tjeld og egg er tatt av Bjørn Christian Tørrissen 

Tjelder hekker for første gang når de er fire år gamle og er i stand til å hekke opptil 36 års alder. Oftest er de monogame, men iblant fins hanner som har to hunner. Paret er avhengig av hverandre og separasjoner forekommer svært sjelden. Hvis den ene fuglen dør vil den gjenlevende prøve å finne seg en ny partner. Tjeld hekker på bakken, ofte ved sandstrender som ligger opphøyd og utenfor tidevannsonen. I innlandet foretrekker tjelden enger som ikke er i bruk. Det forekommer også at tjelder hekker i sandtak, på byggeplasser, ved jernbanelinjer og på halmtak. Fugleredet kan være bare en grop i bakken som tjelden lager ved å vri kroppen mot underlaget. Tjeld lager også reir ved å legge småstein og skjell i en haug i vegetasjon.

Hunnen legger som regel tre egg, og større kull oppstår når flere hunner legger egg i samme rede. Hos tjelder forekommer det til og med at de blander kull med andre havfugler som terner og måser, som ruges av de ulike fuglene. Som hos alle vadefugler hekker de bare én gang i året. Hekketida er på 26 til 27 dager. Begge kjønn ruger, og begge tar ansvaret for å fø opp ungene.

Ungfuglenes utvikling er raskere i innlandet enn ved kystlinjene. De førstnevnte fuglene blir som regel selvstendige ca. seks uker tidligere, trolig fordi fødens sammensetning skiller seg vesentlig. Hovedføden for unge tjelder ved kysten består av muslinger, snegler og krepsdyr med hardt skall som må brytes og som krever et fullt utviklet nebb. Tjelder i innlandet derimot, eter hovedsakelig meitemarker som kan etes med en gang.

 

Det ble fantastisk fin dag ved fjorden for oss i går. Nedenfor kommer en billedkavalkade som viser litt av stemningen. 21 grader i skyggen på det varmeste. Det er ikke verst i Trønderlag på denne tida.

En vakker godværsdag ved fjorden ble det på oss i går. Her kommer en liten billedkavalkade som beskriver stemningen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg